Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását!

GyIK

Hogyan gondolják megfosztani az EU-s forrásoktól az azokat helytelenül felhasználó a politikusokat?

A célunk egyértelmű: ne engedjük az illiberális-populista és korrupt politikusoknak, hogy - bármelyik tagállamban – hatalmuk biztosítására használják fel az EU-s pénzeket. Azt szeretnék, hogyha az EU-s források - minden egyes EU-s országban – a megfelelő módon jutnának el az emberekhez, illetve a kis- és közepes vállalkozásokhoz. Természetesen, az Európai Bizottságnak joga van eldönteni, hogy kezdeményezésünk céljával összhangban milyen jogszabályi változást javasol. A megoldások különbözőek lehetnek: az OLAF megerősítésétől, az Európai Ügyészségi kötelező tagságon keresztül akár ezektől eltérő, egyéb megoldás is szóba jöhet. Mi azt gondoljuk, a legfontosabb, hogy kellő mértékű ellenőrzést vezessünk be vagy erősítsük meg – akár még a pénzt elköltése előtt – ott, ahol ez igazán szükséges.
Most együtt elérhetjük: add az aláírásod és támogasd az “Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását” kezdeményezésünket!

Miért nem javasolják inkább egyből, hogy minden országnak kötelező legyen csatlakoznia az Európai Ügyészséghez?

Az Európai Ügyészségi Együttműködésben nem minden tagország vesz részt, mivel néhányan elutasították a részvételt. Ők különböző jogi és politikai érvre hivatkoznak. Az Európai Unió konszenzusos munkamódszerét figyelembe véve, jelenleg kicsi az esélye a kötelező tagság elfogadtatásának. A tagállami népszavazás lehetne az egyik útja a tagság kikényszerítésének, de erősen kétséges, hogy járhatna-e bármilyen – nemzetközi jogi értelemben - kézzelfogható eredménnyel.

Milyen intézkedéssel számolnak a kezdeményezés hatására?

Az Európai Bizottságnak jogában áll eldönteni, milyen javaslatokkal él egy sikeres aláírásgyűjtés után, ezzel együtt nekünk van néhány javaslatunk. Vannak árulkodó jelek, hogy mikor gyanakodhatunk csalásra, például, amikor egy jól körülhatárolható csoport nyer el egymás után pályázatokat, mint kedvezményezett vagy mint vállalkozó; nos ezek az ügyek például alaposan megvizsgálandók. Az előzetes ellenőrzés (amikor az ellenőrzés egyenesen feltétele a szerződéskötésnek vagy a kifizetésnek) megakadályozhatja a pénzek helytelen elköltését.

Akkor most a javaslatuk tulajdonképpen egyenlő értékű egy Európai Ügyészségi tagsággal?

Ugyanazt a célt szolgálja, de sokkal hatékonyabb lehet, mert megelőzheti vagy legalábbis időben megállíthatja a csalásokat, miközben az Európai Ügyészség a legtöbb esetben csak az OLAF vizsgálat után léphet, ami viszont általában hosszú időt vesz igénybe. Továbbá, az Európai Ügyészség a tagállamok által delegált ügyészekkel működik, akik ugyanúgy elfogultak lehetnek a saját kormányuk irányába. Másik oldalról viszont csak az Európai Ügyészség emelhet vádat a csalók ellen.

A kezdeményezésből következő javaslatok az Európai Ügyészség munkájában jelenleg is részt vállaló országokat is érintik?

Igen, a javaslatok általánosan alkalmazandók lesznek. Azonban a csalások kockázata természetszerűen a jelenleg az Európai Ügyészségi együttműködést elutasító országokban a nagyobb, így ezek kiemelt figyelmet kapnak. Az Európai Parlamentnek lehetősége van arra, hogy ezeket a javaslatokat figyelembe vegye, amikor a következő ciklus költségvetését elfogadja vagy annak keretrendszerét meghatározza.

Európai civil kezdeményezés az EU-s pénzek elcsalása megállításához
Képviselő: Zoltán Keresztény
E-mail: info@stopfraud.eu

Site hosted in Luxembourg